Foto van medisch personeel

Column

jochumjarigsma

Jochum Jarigsma, coach/trainer

Uitstellen heeft geen zin

Ik loop hard sinds mijn 16e. Vijf jaar geleden zat ik in een zaaltje .......

Lees meer .......

Regionale pilots

landkaart

Diabetesvereniging opent klachtenmeldpunt

Diabetesvereniging Nederland (DVN) ontvangt regelmatig klachten over het niet beschikbaar stellen van de zogenaamde continu glucosemeter, een sensor die gedurende het hele etmaal de glucosewaarden meet. Er zijn criteria opgesteld op basis waarvan bepaald wordt, wie recht heeft op deze glucosesensor. Het blijkt dat veel mensen met diabetes die recht hebben op de sensor, deze van hun diabeteszorgverlener niet krijgen. DVN wil deze klachten bundelen en heeft daarom een eigen digitaal Meldpunt opgezet. Met de resultaten komt DVN op voor het belang van de patiënt bij zorgverleners en zorgverzekeraars.

Maarten Ploeg, directeur van DVN: “Er zijn diverse groepen patiënten die inmiddels recht hebben op een continu glucosesensor. DVN heeft hiervoor gestreden; daarom vinden wij het niet meer dan normaal dat ze de sensor ook krijgen. Echter, daar blijkt het nu aan te schorten”. Ziekenhuizen hebben niet altijd de vereiste kennis en kunde in huis om een sensor te leveren aan de patiënt en die ook te begeleiden bij het gebruik. De zorgverzekeraar geeft dan geen toestemming, de sensor deel uit te laten maken van het behandelaanbod van het ziekenhuis. Ploeg: “Doelstelling van de sensor is, dat je inzicht krijgt in hoe je bloedglucosewaarden verlopen. Aan de hand van de actuele informatie kun je aanpassingen doorvoeren in je insulinedosering, beweging of voeding. Hierdoor kunnen hypo’s (gevaarlijk lage glucosewaarden) worden voorkomen. Ook de kans op gevreesde lange termijncomplicaties neemt af. Want juist die grote schommelingen van lage naar hoge glucosewaarden zorgen op de lange termijn voor schade”. De groepen die momenteel recht hebben op een sensor, zijn kinderen, vrouwen die in verwachting zijn en mensen die niet meer aanvoelen dat hun glucosewaarde gevaarlijk laag wordt.

Digitaal meldpunt via dvn.nl
DVN verwacht in de komende weken flink wat reacties binnen te krijgen. DVN zal aan de hand van de resultaten gaan onderhandelen met zowel zorgverleners als zorgverzekeraars; de zorg voor mensen met diabetes moet goed worden geleverd en goed worden ingekocht. Het meldpunt is te vinden via de site van DVN: www.dvn.nl/meldpunt.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Het Prevent-model

Implementatiecyclus

Agenda

20.11.2014 Jaarprijs Goede...
20.11.2014 Preventieconfer...
28.11.2014 KAMG Congres
01.12.2014 Kennis in de bu...
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner