Foto van medisch personeel

Column

jochumjarigsma

Jochum Jarigsma, coach/trainer

Uitstellen heeft geen zin

Ik loop hard sinds mijn 16e. Vijf jaar geleden zat ik in een zaaltje .......

Lees meer .......

Regionale pilots

landkaart

Sport Nederland te weinig?

Door Anja van der Aa

De minister van VWS trekt in het kader van preventie jaarlijks 70 miljoen euro uit om sport en bewegen te bevorderen. De achterliggende gedachte is dat Nederlanders te weinig aan sport en bewegen doen. Is dat wel zo?

Nederlanders krijgen genoeg beweging!
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in 122 landen, zo schrijven de Britse krant The Guardian en het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Nederland staat zelfs in de wereldwijde subtop als het aankomt op het krijgen van genoeg beweging. De onderzoekers keken naar het aantal mensen dat wekelijks minimaal 5 keer minimaal 30 minuten gemiddeld actief is en drie keer per week minstens 20 minuten een zware inspanning levert of iets vergelijkbaars doet. Het blijkt dat vier op de vijf Nederlanders ouder dan 15 jaar aan die eis voldoet.   

Groot en divers sportaanbod aanwezig!
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG) is de sociale kaart van activiteiten en interventies voor een betere gezondheid samengesteld. Op de thema’s bewegen, psychosociale zorg en gezonde voeding zijn al overzichten te zien op de website van LRJG. Er blijken veel sport- en bewegingsactiviteiten in de buurt (57) te zijn. Psychosociale zorg (7) en gezonde voeding (4) worden veel minder aangeboden.

Nederland scoort goed op Olympische Spelen!
De Nederlandse sporters doen het goed op de Olympische Spelen in Londen. Goud, zilver en brons, het wordt allemaal binnengehaald. Deze fantastische sportprestaties zijn alleen mogelijk dankzij de faciliteiten die er zijn voor ambitieuze sporters. De medailles zijn het bewijs dat de sportvoorzieningen in Nederland goed zijn. Let wel, voor gemotiveerde sporters.

Bewegen kost toch geen geld!
Zelf vind ik dertig minuten per dag bewegen een wat rare richtsnoer. Uit wetenschappelijke onderzoek vorig jaar bleek dat 15 minuten ook al voldoende was. Mijns inziens zou ieder mens minimaal 3 uur per dag moeten willen bewegen. Dus fietsen of wandelen naar school, werk, supermarkt etc. De auto laten staan, het openbaar vervoer negeren. Functioneel bewegen noem ik dat. Gewoon alles wat te voet of met de fiets kan doen! Het is gratis.

En daarom roept de subsidie van 70 miljoen euro voor sport en bewegen bij mij heel veel vragen op.

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Het Prevent-model

Implementatiecyclus

Agenda

20.11.2014 Jaarprijs Goede...
20.11.2014 Preventieconfer...
28.11.2014 KAMG Congres
01.12.2014 Kennis in de bu...
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner